CSI injektált halálesetek krónikáskönyve: Kapa Mátyás - Marcinkovics Sára - A történelem legbizarrabb halálesetei

A ​történelem megannyi különleges: érdekes, bizarr, gyakran mókás momentumot rejt. A Kuriózum című sorozat ezeket igyekszik tematikus formában, könnyed stílusban kötetekbe rendezni úgy, hogy az olvasó számára remek szórakozást nyújtson.
A Kuriózum című sorozat első darabja ötven bizarr halálesetet mutat be kronológiai sorrendben az emberiség elmúlt két és fél évezredéből. Az itt felsorakoztatott történelmi személyek némelyike – a maga korában – akár a mai Darwin-díjra is jó eséllyel pályázhatott volna. Találkozhatunk itt csónakázás közben a Hold tükörképét megölelni szándékozó kínai költővel, magát édességgel halálra tömő svéd királlyal, saját jóslatának bekövetkezése érdekében önmagát megölő olasz tudóssal, sportrendezvényre igyekvő, de a homlokát egy ajtó szemöldökfájába beverő francia uralkodóval, vagy felesége által egy hideg estén a saját házából kizárt és halálra fagyott zeneszerzővel.
Persze valakinek a halála, még ha az évszázadokkal korábban is következett be, mindig tragikus. Szeretnénk rögzíteni, hogy ezzel mi magunk is tisztában vagyunk, és a kötet összeállításával semmiképpen nem akartuk senkinek az érzékenységét megsérteni. Ugyanakkor az összegyűjtött és most közzétett esetek történelmünk részét képezik, és – bár a leírtak néha erősen a morbid humor terrénumára tévednek – gyakran hasznos információkat tartalmaznak, sőt nyomokban még tanulságot is hordoznak.
Könyvünkkel arra is kívánjuk bíztatni a Kedves Olvasót, hogy élje életét óvatosan, nehogy néhány évszázad múlva egy hasonló kötet lapjain találja saját történetét. Ezt alapvetően kétféleképpen kerülheti el: egyrészt bölcsen óvja meg magát a bizarr haláleset lehetőségétől, másrészt ne váljon híres államférfivé, művésszé, tudóssá, akinek élete vagy halála szélesebb közösséget is érdekelhet.

Kevesen tudják rólam, milyen mélyen és őszintén szeretem a történelmet. Annak idején felvételi helyeim közül egyet a történelem szak foglalt el Egerben, és bár pontszámok alapján bejutottam volna, megelőzte az anglisztika, amelyet első helyre pozícionáltam. Nyilván nem is én lennék, ha nem egészítettem volna ki sávos tanulmányaimat egy történelem minorral, illetve záróvizsgáztam volna belőle ötösre. Ennek köszönhetően érdeklődve, mégis kritikus szemmel rágom át magam minden történelmi regényen, esszén és cikken.

A Historycum kiadó Kuriózum néven indított sorozatot, különböző tematikák szerint csoportosítva érdekes, időnként bizarr és morbid, vagy éppen mókás és zavarba-ejtő történelmi momentumokat szedett össze, és adott ki soványka, de információ-dús kötetek formájában. Kapa Mátyás és Marcinkovics Sára uralják az írói platformot, kettősük négy könyvön is együtt dolgozott, többek között A történelem legbizarrabb halálesetein, ami a Kildarának köszönhetően nálam landolt.

Nagyjából három óra alatt olvastam el, mert nyelvezetének és gördülékeny fogalmazásmódjának köszönhetően könnyedén végighömpölyögtem rajta. Helyenként kellemetlen érzésem támadt, mert annyira érződött, hogy szeretnének választékosan és változatosan írni egyszerre, ez pedig enyhe erőltetettség mellékízt adott az egésznek. Összességében azonban azt tudom írni, az érdeklődésemet végig fent tudta tartani. Ha valaki ódzkodik a történelmi könyvektől, mert túl száraznak gondolja, esetleg fél a rengeteg évszámtól, ugyanúgy leveheti a polcról ezt a kötetet. Leginkább úgy tudnám jellemezni, hogy történelmi hitelességén túl egyszerűsíti és színesíti egyfajta bulváros történetvezetés.
Kapunk némi információt a kérdéses személyről és a történelmi háttérről (könnyen emészthető formában), aztán egy CSI injektált haláleset körülményeit ismerhetjük meg. Az utolsó mondatok között van néhány rosszul elsütött poén, de nem számít, mert az olvasó éppen szekunder szégyenérzettel mosolyog. röhög, esetleg szánakozik az ötven történet egyik főszereplőjén.

Nem szükséges hozzá alapvető történelmi ismeret, és nem feltétlenül fontos – kivéve egy-két esetben – emlékezni az első oldalon bemutatott felvezetőre sem, a felvonultatott bizarr halálesetek önmagukban is szórakoztatóak. Egy történelemszerető olvasó természetesen külön élvezetet fog lelni benne, amolyan ’Greatest Hits’ élményt nyújt, kellemes kikapcsolódás.

Kapa Mátyás neve természetesen garancia a sikerre, publikációi hosszú listája és szakmai sikerei előre sejtetik a koherens és precíz kivitelezést. Marcinkovics Sára irodalomtudományi tanulmányaival és színházi kikacsingatásával szintén akkurátusan megírt szöveget kínál. Kalamár Zuárd illusztrációi kellemes összhangban vannak a történetekkel.

Egyetlen kellemetlen élményemet az elírások száma jelentette, vagyis megint hibádzott a szerkesztői és korrektori munka. Nyomdába egyszerűen nem lenne szabad így kiküldeni, valami azért nyersanyag, hogy egy hozzáértő szakember szakavatottan gondozza. Azt hiszem, ez lesz a vesszőparipám, bár elgondolkodtató, hogy ebbe a hibába egyre gyakrabban futok bele.

Mindent összevetve, érdemes elolvasni. Akár szereted a történelmet, akár nem. Ha szívesen bújod a celebek életéről szóló könyveket, érdemes ennek a kötetnek a segítségével néhány évszázaddal korábbi ’hírességek’ botrányos történeteit is megismerned. Ha szereted a történelmet, szerintem egyáltalán ne hagyd ki.

Könyvkritikát írta: woolfe

ÉRTÉKELÉS:
BORÍTÓ: Habár a rajz az ötven történet egyikére utal, nem a legjobb választás. Az unott képű csontok felett ülő páros nem keltette volna fel az érdeklődésemet.  2 pont
TÖRTÉNET: Kifejezetten tetszett, hogy időrendi sorrendben lettek bemutatva a halálesetek, ez adott egy ívet az egész kötetnek, plusz összefüggőségeket is fel lehetett fedezni benne. Jól megírt, érdekfeszítő, helyeként kicsit butácskán és erőltetetten megfogalmazott, de összességében kiváló irományok sorozata. 4 pont
KARAKTEREK: Ebben sok munka érződik. Gondosan válogatott történelmi személyiségek követik egymást. 5 pont

EREDETI CÍM: A történelem legbizarrabb halálesetei
SOROZAT: Kuriózum
OLDALSZÁM: 148 oldal
MEGJELENÉS: 2013
MŰFAJ: történelem, szórakoztató irodalom

CSI injektált halálesetek krónikáskönyve: Kapa Mátyás - Marcinkovics Sára - A történelem legbizarrabb halálesetei CSI injektált halálesetek krónikáskönyve: Kapa Mátyás - Marcinkovics Sára - A történelem legbizarrabb halálesetei Reviewed by woolfe on július 26, 2017 Rating: 5

Nincsenek megjegyzések