A könyv, amit el kell olvasnod: Joby Warrick - Fekete lobogók

A ​Pulitzer-díjas riporter, Joby Warwick briliáns könyvében nyomon követi, hogyan született meg az ISIS közvetlen elődje egy távoli jordániai börtönben, hogy két amerikai elnök akaratlan segítségével lángba borítsa a Közel-Keletet. Amikor Jordánia kormánya 1999-ben politikai menedékjogot adott politikai menekültek egy csoportjának, nem volt tudatában annak, hogy befogadta velük Abu Muszab al-Zarkavit, akinek vezetésével megalakul az a szervezet, amely az egész Közel-Keletet magáénak követeli majd. A Fekete lobogók szokatlan módon különböző karakterek szemszögéből mutatja meg, hogy egyetlen ember fanatizmusa, valamint Bush és Obama elnökök ballépései hogyan vezethettek odáig, hogy az ISIS Irak és Szíria nagy részére vethette árnyékát. Zarkavi kezdetben egy Irak északi részén fekvő bázisról koordinálta a terrorcselekmények végrehajtását, de a felkelés vezetőjévé csak a 2003-as amerikai beavatkozás után került. Az Egyesült Államok tévedett, amikor Bin Laden és Szaddam Husszein összekötőjének vélték, így akaratlanul is a zászlaja alá terelték a hozzá hasonló szélsőségeseket. Lefejezéses kivégzések és öngyilkos merényletek egész sorát hajtották végre, egészen 2006-ig, amikor a jordániai és amerikai hírszerzés információi alapján sikerült légicsapást mérni Zarkavi búvóhelyére. A mozgalom azonban túlélte teremtőjét. Először Iraki al-Kaida, majd Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) néven vetették meg lábukat az Irak és Szíria határán fekvő senki földjén. A szíriai polgárháború 2011-es kitörése után az Egyesült Államok passzív maradt, az ISIS pedig esélyt kapott rá, hogy Zarkavi álmát beteljesítve létrehozza ultrakonzervatív iszlám kalifátusát. Warrick a CIA és a jordániai titkosszolgálat magas rangú munkatársaitól szerzett információk alapján írta meg a könyvét. Diplomaták, kémek, tábornokok és államfők szemszögéből láthatjuk, hogyan jöhetett létre az al-Kaidánál is nagyobb fenyegetés, minden erőfeszítésük ellenére. A Fekete lobogók figyelemre méltó alapossággal mutatja be napjaink legveszedelmesebb szélsőséges szervezetének történetét.

Nehéz politikáról és/vagy történelemről koherens könyvet írni, főleg akkor, ha a felölelni kívánt témakör lényegében kortárs. Még nehezebb átlagemberek szemével értelmezni a jelenlegi konfliktusokat. Ha csak abba gondolunk bele, hogy abszolút laikusként a mikroközösségünk – nevezzük most Magyarországnak – közéletét is körülményes átlátni, szinte egyértelművé válik, milyen problémás lehet megérteni egy olyan horderejű problémát, amely egyszerre több tucat országot érint. A történelem lényegében most íródik körülöttünk, de túl közel van hozzánk időben és térben ahhoz, hogy áttekinthető legyen. Ez nem csupán a jelen emberére vonatkozik, hiszen az állandóan zajló kutatásoknak köszönhetően, biztosnak hitt események és konfliktusok is új megvilágításba kerülhetnek.
Joby Warrick könyve ezért számít bravúrnak. Azon túl, hogy 2016-ban Pulitzer-díjat kapott a Fekete lobogók, valódi sikerének azt könyvelném el – hozzá nem értőként, és abszolút szubjektíven -, hogy volt bátorsága ezt a jelenséget kronológiailag rendszerezni, valamint felkutatni a háttérben húzódó ok-okozati összefüggéseket. Háromoldalas köszönetnyilvánításában megjegyzi, hogy több mint kétszáz emberrel készített interjút a történet tökéletes rekonstruálásához. Gyakran a nevüket sem írhatta meg, saját védelmük érdekében, de magas rangú tisztviselők, rendőrök és hírszerzők segítették a munkáját.
Azonban miért fontos, hogy én, Magyarország egyik állampolgára, akinek nincsen kötődése a politikához – legalábbis nem szakavatott szinten -, elolvassak egy Iszlám Állam gyökereiről szóló könyvet?
Mert megkerülhetetlen. Ez lényegében a mai társadalomban – mikro és makro szinten egyaránt – parázsviták százait szüli. Nem telik el hét két migránsokról vagy terroristákról szóló hírblokk között. Nem telik el nap online platformokon hasonló ügyek elemzése, kitárgyalása nélkül. Megszámlálhatatlanul sok hiteltelen weboldal tesz közzé megtévesztő című, gyűlöletbeszédtől duzzadó bejegyzést. A kommentelők nagy része pedig szintén ismeretek hiányában, kusza érvelési rendszerrel igyekszik reflektálni az eseményekre.
Nyilvánvalóan nem kötelező elolvasni egy könyvet, ami megpróbálja feltárni ezen események hátterét. Nem kötelező, viszont – szerintem - erősen ajánlott. Főleg azért, mert a terroristák alapvető célja a félelemkeltés, és az ember általában attól fél, amit nem ismer. Ennél is kifinomultabb érv az elolvasására, hogy emberként érteni szeretném, mi zajlik körülöttem. Éppen emiatt ajánlom mindenkinek Warrick mindenre kiterjedő tanulmányát az Iszlám Állam kialakulásáról. Igaz, hogy ez tulajdonképpen egy négyszáz oldalas tanulmány, viszont legalább annyira jó, mint amennyire hosszú.
Mielőtt azonban azt hinnéd, kedves olvasóm és a könyv (remélem) leendő olvasója, hogy egy száraz, évszámokkal és nevekkel tarkított történelemkönyvet kapsz, ha megveszed a Fekete lobogókat, muszáj megjegyeznem, hogy ennyire olvasmányosan, közérthetően és lebilincselően megírt "krónikát" még nem olvastam. Ennek ellenére hozzátenném, hogy Warrick nem manipulál, nem próbál meg végletekben fogalmazni, tartalmát tekintve hiteles és objektív marad, amennyire ez lehetséges. Engedi az olvasónak, hogy levonhassa a saját konklúzióit, tehát nem egy propagandakönyvet kell elképzelni.
Én ennek a könyvnek köszönhetően értettem meg, hogy néhány vallási fundamentalista miként volt képes kiépíteni egy egész, erőszakon alapuló eszmét, valamint hogyan toboroztak embereket; az adott környezetben milyen vallási ellentétek alapozták meg a konfliktust, amely egészen odáig kulminálódott, hogy ma, Európában valaki képes emberek közé hajtani egy kamionnal. Ezen felül megértettem azt is, hogy bizonyos emberek közömbössége mennyire segítette elő ezt a folyamatot, hogy a politika mennyire szövevényes, és milyen sok esetben tud szabotálni valódi megoldásokat. És arra is rájöttem, mennyi mindent nem tudok az aktuálpolitikáról és aktuáltörténelemről. Warrick nekem lehetőséget adott, hogy szomjazzam a tudást és megértést, különben ugyanolyan érdektelen bábu leszek, mint azok, akik legyintgettek a figyelmeztetésekre, és nem akarták meghallani, mi történik, illetve annak milyen következményei lehetnek.
Ha a világ egy test, az Iszlám Állam terjesztette, szélsőséges vallási fundamentalizmus egy betegség, góca a Közel-kelet, azonban – mint minden tisztességes gyulladás -, egyre inkább terjed a kezeletlensége miatt, és a test számos más pontján is szövődményekkel jár. Elég annyival bizonyítanom ennek a betegségnek a brutalitását, hogy az Al-Káida 2014-ben minden kapcsolatot megszakított az Iszlám Állammal, de már Oszama bin Láden is tartózkodott az egyre erőszakosabb és engedetlenebb csoporttól.
„Néhány szélsőséges képes barbár tetteivel magára irányítani a figyelmet, ezért még nagyobb felelősség hárul a vallások mérsékelt erőire, hogy felemeljék szavukat. Ha a többség hallgatásba burkolózik, a fanatikusok hangja lesz az egyetlen hallható hang.”
- II. Abdullah, jordán király
„Zarkávi kihasználta az internetben rejlő lehetőségeket, hogy ádáz harcosnak mutassa be magát, aki könyörtelenül ritkítja Allah ellenségeit. Habár az általa közzétett képek a legtöbb ember számára visszataszítóak voltak, sok ezer fiatal férfi szemében ikonná tették, mert benne látták a hőst, aki bosszút áll a vereségekért és a muszlimokat ért több évszázados megaláztatásokért.”
- Joby Warrick
„Valójában egész jó buli. Mi is a neve annak a játéknak? Call of Duty? Hát, kábé olyan, csak valóságos, tudod 3D-ben.”
- Brit dzsihádista nyilatkozata a szíriai háborúról
„Ez a mostani csapat hosszú távon gondolkozik. Számukra ez egy nemzedékeken átívelő erőfeszítés.”
- Michael Flynn, az Egyesült Államok korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója

Ajánlom: mindenkinek. Ha egy kicsit is érdekel a körülötted lévő világ, ha egy kicsit is szeretnéd érteni, mi történik, mi van a terrortámadások hátterében, hogy épült fel az Iszlám Állam, miért tudott felépülni, és így tovább, és így tovább, akkor ezt a könyvet neked találták ki! A Twister Media is komoly munkát tett bele, hogy a lehető legautentikusabban és közérthetőbben fordítsa le az eredeti művet. Bravúros. Elég ránézni, mennyien dolgoztak rajta. 
Értékelem: 10/10
Hatalmas köszönet a Kildarának és a Twister Media csapatának a példányért! 
Kapcsolódó adatok:
Kiadó: Twister Media
Megjelenés éve: 2016
Eredeti cím: Black Flags – The Rise of ISIS
Fordította: Makai Péter KristófMarczali FerencMárton Róza KrisztinaSellei György
Terjedelem: 416 oldal
Műfaj: történelem, politika
Borító: puhatáblás, ragasztókötött
ISBN: 9786155631269
A könyv, amit el kell olvasnod: Joby Warrick - Fekete lobogók A könyv, amit el kell olvasnod: Joby Warrick - Fekete lobogók Reviewed by woolfe on szeptember 24, 2017 Rating: 5

Nincsenek megjegyzések